فهرست مطالب

مجله تصویر سلامت
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فرنام، بهاره دلجو، معصومه زمانلو صفحات 209-213

    اهمیت سلامت روان روز به روز در مراقبت‌های بهداشتی برجسته‌تر می‌شود و رویکرد درمان از اختلالات شدید و مزمنی که موضوع غالب در گذشته بود به سمت درمان طیف‌هایی از اختلالات خفیف‌تر و نیز کمک به ارتقای عملکرد، سلامت، شادمانی و تعالی پیش می‌رود. در این راستا سیستم‌های تشخیصی جدید بر تغییر موضع از رویکرد قبلی، یعنی تشخیص و درمان طبقه‌ای (Categorical) به رویکرد ابعادی (Dimensional) راهنمایی شده‌اند. این تغییر موضع ممکن است شیوه‌های رایج مراقبت روان را تحت تاثیر قرار داده و نیازمند رهیافت‌ها، دستورالعمل‌ها و مراقبت‌های طراحی شده ی جدیدی باشد که می‌توانند انقلابی در مقوله ی سلامت روان ایجاد کنند. لذا در این راستا راه‌اندازی کلینیکی مانند کلینیک تعدیل شخصیت (Personality Modulation) و ارایه خدمات آموزشی- درمانی در قالب این کلینیک راهبردی با هدف مراقبت و ارایه خدمات منطبق با به-روزترین نظام طبقه‌بندی تشخیصی لازم می‌بود؛ به صورتی که بتوان رشد و اعتلای سلامت روان را به طور گسترده‌تر و حتی در مورد افراد روی هم رفته سالم یا افرادی با اولویت رشد و ترقی روان تسهیل نمود. در این رویکرد به کسانی خدمات ارایه می‌شود که در تقسیم‌بندی‌های جدید روان‌پزشکی یازدهمین بازنگری طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها (International Classification of Diseases (ICD-11))، تحت کد دشواری شخصیت (Personality Difficulty) قرار می‌گیرند و خدمات مزبور منجر به ارتقای ایشان در زمینه‌های شخصی، شغلی و اجتماعی خواهد شد. در پاسخ به کاستی‌های سیستم‌های طبقه‌بندی قبلی، نسخه یازدهم طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها، رویکرد جدیدی را برای طبقه‌بندی اختلالات شخصیت اتخاذ کرده است که از نوع رویکرد ابعادی بوده و در آن تمرکز در وهله اول بر تشخیص و تعیین شدت بیماری و سپس تعیین دامنه ی علایم مشتمل بر پنج دامنه ی صفاتی دخیل در اختلالات شخصیت می‌باشد. این پنج دامنه شامل عواطف منفی (Negative Affectivity)، غیراجتماعی بودن (Negative Affectivity)، علیه اجتماع بودن (Dissociality)، عدم کنترل تکانه (Disinhibition) و وسواسی‌گری (Disinhibition) است2، 3. تایرر (Tyrer) و همکاران4 ضمن پایه‌گذاری این طبقه‌بندی جدید ابعادی، همچنین فضا را برای ارایه تشخیص جدید تحت عنوان دشواری شخصیت باز نمودند. تشخیص دشواری شخصیت به خودی خود یک اختلال روان‌شناختی محسوب نمی‌شود، اما برای سودرسانی بالینی در افراد تقریبا نرمال قابل استفاده است و جزو score Z-های نسخه یازدهم طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها برای افراد غیر بیمار تعیین شده است. این تشخیص برای توصیف افرادی می‌باشد که به صورت تیپیک بیمار یا دچار اختلال شخصیت نیستند، اما مشکلات مرتبط با مدیریت زندگی دارند که باعث مسایل طبی شده و صرف هزینه برای جامعه و سیستم‌های درمانی را ایجاب می‌نماید5. محققین مزبور در نهایت به این نتیجه دست یافتند که تغییرات پیشنهادی باعث بهبود کارایی بالینی در تشخیص اختلال شخصیت و کاهش برچسب ننگآور آن شده و به تسهیل انتخاب درمان مناسب کمک می‌کند.

    کلیدواژگان: تعدیل شخصیت، دشواری شخصیت، رویکرد ابعادی
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری *، زهرا خطیر نامنی، سکینه بیگم کاظمی، محمدرضا هنرور، علی ابرازه، منصوره لطفی صفحات 214-223
    زمینه و اهداف

    بیمارستان بازوی مهم ارایه خدمات بهداشتی و درمانی و اولین سطح ارجاع با قلمرو مسئولیت‌های مشخص است و به این لحاظ مهم‌ترین سازمان بهداشتی و درمانی به شمار می‌آید. این مطالعه با هدف بررسی شکاف کیفیت خدمات درمانی ارایه شده و عوامل موثر بر آن در بیمارستان‌ های مجری نظام ارجاع الکترونیک استان گلستان انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    در این مطالعه مقطعی، 384 بیماری که به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای با تخصیص متناسب با حجم انتخاب شدند، در قالب نظام ارجاع الکترونیک به سطح دو ارجاع داده شده و خدمات سرپایی را توسط پزشک متخصص در درمانگاه‌های بیمارستان‌های مجری نظام ارجاع الکترونیک در استان گلستان در سال 1398 دریافت نمودند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه دو بخشی شامل مشخصات دموگرافیک و مدل سروکوال بود. داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری توصیفی و تحلیلی در نرم‌افزار SPSS23 تحلیل شد.

    یافته‌ها:

    در تمامی ابعاد در درمانگاه‌های مورد بررسی، شکاف وجود داشت (p<0/001). بیش ترین شکاف در بعد همدلی (0/57) و کم‌ترین شکاف در بعد ملموسات مشاهده شد (0/38-). میزان شکاف خدمات ارایه شده به بیماران در بعد تضمین برحسب جنس (0/005 = P)، در بعد همدلی برحسب سطح تحصیلات (0/028 = P) و در بعد اطمینان برحسب شهرستان متفاوت بود (0/028 = P).

    نتیجه‌گیری:

    در بیمارستان‌های مجری نظام ارجاع الکترونیک در استان گلستان، در تمام ابعاد، شکاف وجود دارد و نشان‌دهنده این موضوع می‌باشد که در هیچ یک از ابعاد، انتظارات دریافت‌کنندگان به طور کامل برآورده نشده است.

    کلیدواژگان: شکاف کیفیت، خدمات درمانی، نظام ارجاع الکترونیک، مدل سروکوال، خدمات سرپایی، درمانگاه
  • الهام مسرت، زینب محمدزاده، الهام منقش صفحات 224-239
    زمینه و اهداف

    اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال رشد عصبی می باشد که افراد مبتلا در فرایندهای احساسی مرتبط با شناخت اجتماعی و سایر الگوهای رفتاری دچار مشکل می شوند. استفاده از فناوری ها در مداخله ی درمانی و آموزشی برای مبتلایان به اختلال طیف اوتیسم - که چالش های مداومی دارند – در حال افزایش است. به همین دلیل برای انتخاب بهتر مداخلات و تضمین اثربخشی آن ها، باید مداخلات مورد ارزیابی قرار گیرند؛ بنابراین، این مطالعه به تدوین چارچوب ارزیابی مداخلات مبتنی بر فناوری اطلاعات در افراد دارای اختلال طیف اوتیسم می پردازد.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی-کاربردی است که به بررسی مطالعات انجام یافته در زمینه ی مداخلات مبتنی بر فناوری اطلاعات در حوزه ی اختلال طیف اوتیسم پرداخته است. جست وجو و بررسی مطالعات بدون اعمال هرگونه محدودیتی تا جایی که یک چارچوب مناسب و کامل از مداخلات به دست آید، ادامه یافت. داده های موردنیاز استخراج و در جدولی با محوریت ارزیابی مداخلات حوزه ی اختلال طیف اوتیسم گردآوری شدند. سپس داده ها جهت تعیین چارچوبی مناسب در راستای اهداف مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. درنهایت چارچوب ارزیابی تهیه شده با استفاده از روش دلفی 1 مرحله ای برای 15 نفر از متخصصین حوزه ی اوتیسم و فناوری اطلاعات سلامت ارسال شد تا نظرات آن ها مبنی بر تغییر یا اصلاح و تایید چارچوب به دست آید.

    یافته ها

    چارچوب تهیه شده، مداخلات را به طور کلی در 2 جنبه شامل نوع مداخلات مبتنی بر فناوری اطلاعات و پیامد مداخلات، نشان می دهد. همچنین، فناوری های استفاده شده از 3 جنبه ی اصلی ارزیابی که شامل روش ارزیابی، موارد ارزیابی فنی و موارد ارزیابی بالینی بود، ارایه شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده مداخلات مبتنی بر فناوری در درمان، آموزش و افزایش تعاملات اجتماعی افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم اثرگذاری و کمک قابل توجهی دارد؛ بنابراین براساس نظر متخصصان، چارچوب ارزیابی تهیه شده از مداخلات مبتنی بر فناوری اطلاعات منجر به شناسایی نقاط ضعف و قوت مداخلات، بهبود فناوری ها و همچنین انتخاب مداخله ی مناسب شده و در نهایت باعث افزایش کیفیت زندگی افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم می شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، فناوری اطلاعات سلامت، ارزیابی فناوری
  • مهدی امرائی، مهدی رژه، مهشید سالاری حمزه خانی، فرزاد فرجی خیاوی صفحات 240-250
    زمینه و اهداف

    از آن جا که صاحب نظران پیش نیاز و جوهره موضوع کارآفرینی را خلاقیت می دانند، ضرورت دارد برای شناسایی میزان خلاقیت مدیران حوزه سلامت اقدامی انجام شود. لذا این پژوهش با هدف تعیین همبستگی بین خلاقیت و مهارت کارآفرینی در مدیران بیمارستان های آموزشی شهر اهواز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه پژوهش شامل مدیران بیمارستان های آموزشی شهر اهواز بود و داده ها به روش سرشماری از 110 نفر از مدیران سطوح ارشد و میانی از طریق پرسش نامه گردآوری شده است. روایی پرسش نامه با استفاده از نظرات اساتید و صاحب نظران تایید شد. مقدار آلفای کرونباخ برای پرسش نامه خلاقیت 0/83 و برای پرسش نامه مهارت‌های کارآفرینی 0/88 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های آماری فراوانی مطلق و نسبی، میانگین، انحراف معیار و نیز آزمون های تی مستقل، آنووا، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی گام به گام در نرم افزار SPSSنسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز خلاقیت برای مدیران 7/91±44/74 به دست آمد. 64/6 درصد مدیران بسیار خلاق و 35/4 درصد آنها نسبتا خلاق برآورد شدند. میانگین امتیاز مهارت های کارآفرینی مدیران 0/67±3 به-دست آمد و مناسب برآورد شد. همبستگی خلاقیت با مهارت های کارآفرینی 0/645 به دست آمد که رابطه مثبت و قوی بین این دو متغیر را نشان داد (P<0/001). رگرسیون خطی ساده نشان داد که مهارت های مدیریتی در بین مهارت های کارآفرینی تعیین کننده 44/4 درصد خلاقیت است (P<0/001).

    نتیجه گیری

    مهارت های مدیریتی مهم ترین عاملی است که می تواند در خلاقیت بین مدیران بیمارستان موثر باشد. بنابراین، پیشنهاد می گردد با برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی میزان مهارت های مدیریتی در میان مدیران تقویت گردد. همچنین با توجه به یافته های پژوهش مبنی بر اینکه سن و سابقه کار با خلاقیت و مهارت های کارآفرینی رابطه عکس دارد، پیشنهاد می شود از افراد جوان تر استقبال بیش-تری به عمل آید.

    کلیدواژگان: خلاقیت، کارآفرینی، مدیریت، بیمارستان ها
  • عباس مرادی فراهانی، سعاد محفوظ پور *، سمیه حسام، شقایق وحدت، مهدی جعفری صفحات 251-261
    زمینه و اهداف

    مشارکت دولتی- خصوصی می‌تواند منجر به افزایش کارایی، برابری، مسئولیت‌پذیری، کیفیت و دسترسی به خدمات در نظام سلامت شود. این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه مدیران سلامت در خصوص مزایا، معایب و موانع مشارکت دولتی- خصوصی در ارایه خدمات مراقبت‌های بهداشتی اولیه انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه‌ی حاضر یک مطالعه کمی و کیفی است که در سال 1399 در دو بخش صورت گرفت. بخشی از فرآیند طراحی پرسش نامه در بخش کیفی مطالعه انجام گرفت. در مرحله اول بخش کمی، روایی و پایایی پرسش نامه برآورد گردید و در مرحله دوم این بخش، مزایا، معایب و موانع مشارکت دولتی- خصوصی با تکمیل 100 پرسش نامه توسط مدیران حوزه سلامت شناسایی گردید. اطلاعات جمع‌آوری ‌شده با استفاده از نرم‌افزار Stata ویرایش 14 تجزیه ‌و تحلیل گردید.

    یافته ها

    مهم ترین مزایای مشارکت دولتی- خصوصی در ارایه خدمات مراقبت‌های بهداشتی اولیه از نظر مدیران سلامت شامل تامین منابع مالی پروژه‌های سلامت در ارایه خدمات بهداشتی با میانگین 4/02 و انحراف معیار 1/00 و بالا بودن کارایی فنی و مدیریتی در بخش خصوصی با میانگین 3/90 و انحراف معیار 0/60 می‌باشند. عدم پوشش کامل خدمات مراقبت‌های اولیه بهداشتی و خروج از عدالت اجتماعی با میانگین نمره 3/99 و انحراف معیار 0/92 و کاهش امنیت شغلی منابع انسانی در بخش خصوصی با میانگین نمره 3/97 و انحراف معیار 0/9 مهم ترین معایب مشارکت دولتی- خصوصی می‌باشند. نواقص قانونی، نظارتی، قوانین دست‌وپا گیر و گاهی متضاد در مشارکت با بخش خصوصی با میانگین نمره 4/06 و انحراف معیار 0/60 و عدم وجود ریسک پذیری در مدیران حوزه سلامت در مشارکت با بخش خصوصی با میانگین نمره 4/05 و انحراف معیار 0/61 مهم ترین موانع مشارکت دولتی- خصوصی محسوب می‌شوند.

    نتیجه گیری

    تامین مالی پروژه‌های مشارکتی مراقبت‌های اولیه بهداشتی دولتی مهم ترین مزیت و عدم پوشش کامل خدمات مراقبت‌های اولیه بهداشتی جهت کلیه گیرندگان خدمات و خروج از عدالت اجتماعی مهم ترین عیب و نواقص قانونی، نظارتی، قوانین دست‌ و پا گیر و گاهی متضاد در مشارکت مهم ترین مانع مشارکت محسوب می‌شود. مشارکت موفق رویکردی است که می‌تواند باعث کاهش هزینه، کسب رضایت و بهره‌وری در بخش بهداشت و درمان شود.

    کلیدواژگان: مشارکت دولتی خصوصی، مراقبت های اولیه بهداشتی، پرسنل اداری
  • کاووس شهسواری نیا، حسن سلیمانپور، سپیده هرزند جدیدی، محمد سعادتی، آیدا جوانمردی، ندا گیلانی * صفحات 262-272
    زمینه و اهداف

    سوختگی ها به عنوان یکی از آسیب ها و چالش های سلامت عمومی به شمار می روند. بستری شدن بیماران دارای سوختگی در محیط بیمارستان، ارایه ی خدمات درمانی به آن ها را تسهیل می کند، اما طولانی شدن مدت زمان بستری می تواند علاوه بر تحمیل هزینه های اقتصادی، موجب بروز عفونت-های مختلف در بیماران نیز شود. این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر مدت بستری بیماران سوختگی در بیمارستان سینای تبریز به عنوان بیمارستان مرجع سوختگی در شمال غرب کشور پرداخته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، پرونده های پزشکی بیماران سوختگی که در سال 1397 در بیمارستان سینای تبریز بستری بودند، مورد مطالعه قرار گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از چک لیست محقق ساخته مبتنی بر هدف انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Stata 16 و آنالیز رگرسیون چندک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد کل بیماران سوختگی بستری شده 1586 نفر بود. میانگین سنی بیماران 22/9 ± 25/5 سال بود. 62/3 درصد بیماران مذکر بودند. سوختگی ها بیشتر در فصل تابستان (30/5 درصد) و در منزل رخ داده بود (78/6 درصد). میانگین مدت زمان بستری این بیماران برابر با (8/57-7/43 : 95 درصد CI) 8 روز بود. بیماران مجرد نسبت به متاهل (0/010=P) و افراد بی سواد نسبت به باسواد (0/022=P) مدت زمان بستری بالاتری داشتند. از طرفی هرچه نمره کمای گلاسکو در بدو بستری پایین‌تر بود، مدت زمان بستری افزایش می یافت (0/034=P). بیماران دارای سوختگی در صورت (0/037=P)، سر و گردن (0/001>P) و پشت تنه (0/031=P) مدت زمان بستری بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    نمره کمای گلاسکو، سوختگی در صورت، سر و گردن و پشت تنه علایم بالینی موثر در مدت زمان بستری بیماران سوختگی شناخته شدند. توجه به این علایم در تریاژ بیماران سوختگی و فراهم آوری خدمات باکیفیت درمانی و مراقبتی برای مدیریت این علایم، می تواند مدت زمان بستری را کاهش داده و نهایتا منجر به کاهش هزینه های اجتماعی و اقتصادی آن برای بیماران و جامعه گردد.

    کلیدواژگان: سوختگی، مدت زمان بستری، بیمارستان ها
  • صابر اعظمی آغداش، احمد موسوی، سالار محمددخت، حجت الله قرایی صفحات 273-285
    زمینه و اهداف

    بسیاری از صاحب نظران اعتقاد دارند که تحقیقات کلاسیک نتوانسته کمک چندانی به حل مسایل گوناگونی که نظام سلامت با آن روبرو هست بکند. بنابراین محققین برای رفع این مشکل رویکرد جدیدی به نام "اقدام پژوهی" را طراحی کردند. هدف مطالعه حاضر معرفی مفاهیم و کاربردهای اقدام پژوهی در ارتقای عملکرد نظام سلامت می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مرور کتابخانه ای می باشد. به منظور بررسی روش های مختلف اقدام پژوهی کتاب ها و وب سایت های مرتبط مورد جستجو قرار گرفت. به منظور بررسی مطالعات اقدام پژوهی صورت گرفته در حوزه سلامت و سایر حوزه ها نیز مراجع الکترونیکی معتبر داخلی و خارجی از طریق به-کارگیری کلیدواژه‌های "اقدام پژوهی"، "سلامت"، "سیستم سلامت" و "بهداشت" در سال 2020 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در ابتدا به تعاریف و مفاهیم کلیدی اقدام پژوهی در نظام سلامت پرداخته شده است و سپس مدل معرفی شده توسط سیمونز در سال 1995 برای اقدام پژوهی، به عنوان یک مدل جامع و کامل، تشریح و مثال هایی از مطالعات اقدام پژوهی انجام گرفته ارایه شد.مدل سیمونز شامل مراحل تشخیص موضوع، جمع آوری اطلاعات، برنامه ریزی، اجرا، ارزیابی و بازخورد می باشد. با جمع بندی مراحل مختلف می توان مراحل زیر را برای انجام یک اقدام پژوهی موفق در حوزه سلامت پیشنهاد کرد: تعیین موضوع اقدام پژوهی، توصیف وضعیت موجود، گردآوری اطلاعات، تحلیل و تفسیر داده ها، انتخاب و اجرای راه حل جدید، گردآوری اطلاعات، ارزیابی تاثیر اقدام جدید و تعیین اعتبار آن، تجدیدنظر و ارایه گزارش نهایی.

    نتیجه گیری

    از مهم ترین دلایل موفقیت اقدام پژوهی، ناکارآمدی تحقیقات سنتی در پاسخ گویی به سوالات و مشکلات اساسی حوزه سلامت می باشد و دلیل این ناکارآمدی فاصله بین تحقیقات سنتی و نیازهای نظام سلامت می باشد، نقطه ضعفی که می تواند توسط اقدام پژوهی به نحو مناسبی برطرف گردد. در نهایت توصیه می شود اگر مدیران حوزه سلامت به دنبال ارتقای استانداردها و بهبود وضعیت نظام سلامت در عمل و موقعیت خاص خود هستند، بهتر است به سراغ اقدام پژوهی بروند.

    کلیدواژگان: تحقیقات نظام سلامت، اقدام پژوهی، مدیریت، ارتقای کیفیت، سیستم ایمنی
  • دیاکو حیدری *، عارف مهدی پور صفحات 286-297

    از آن‌جایی که ویروس کووید- 19 ویروسی ناشناخته است و با توجه به اینکه طی یک سال گذشته آمار مرگ‌ و میر نگران کننده ای را بر جای گذاشته است، لذا محققین حوزه های مختلف را بر آن داشته است که مطالعات زیادی در جهت کنترل و مهار این ویروس انجام دهند.
    از طرفی ورزش به عنوان یک روش غیر دارویی سودمند جهت بهبود عملکرد سیستم ایمنی شناخته شده است، از این‌رو، پژوهشگران حیطه علوم ورزشی هر چند کم و محدود اما تحقیقات ارزشمندی در این باره انجام داده اند که می تواند اطلاعات ارزشمندی در این زمینه در اختیار ما قرار دهد.
    بنابراین ضرورت وجود مطالعه ای که این آخرین یافته ها را جمع‌آوری و دسته‌بندی کند احساس می شد و هدف ما از مطالعه مروری حاضر، بررسی مقالاتی است که نقش ورزش و فعالیت بدنی را در برابر ویروس کووید- 19 مورد مطالعه قرار داده اند. این پژوهش از نوع مرور روایتی مطالعات می باشد. بر این اساس با استفاده از جستجوی پایگاه های اطلاعاتی پابمد (مدلاین)، ساینس دایرکت، اسکوپوس و نیز موتور جستجوی علمی گوگل اسکولار، مقالات مورد نظر استخراج شدند. همچنین در این جستجو از کلمات کلیدی "Exercise Training"، "Physical Activity"، "Aerobic Exercise"، "Interval Training"، "Resistance Training"، "Endurance Training"، "Covid19"، "Coronavirus" و "Immune System" استفاده شد.
    بر اساس جستجوهای انجام شده در پایگاه های اطلاعاتی، تعداد 1185 مقاله انتخاب گردید. پس از بررسی اولیه عناوین و چکیده مقالات و حذف مقالات غیر مرتبط و تکراری، تعداد 59 مقاله وارد مرحله ارزیابی شدند. پس از بررسی متن کامل مقالات باقیمانده، 28 مقاله شرایط ورود به پژوهش را داشت که اطلاعات آن‌ها استخراج شدند.بر اساس یافته های پژوهش حاضر، ورزش می تواند از راه های متفاوتی در برابر ویروس کووید- 19 به صورت پیشگیری از ابتلا و یا بهبود برخی از بیماری های زمینه ای مانند پرفشار خونی، بیماری عروق کرونری و دیابت نقش داشته باشد. همچنین ورزش سبب کاهش سطوح کورتیزول در دراز مدت می‌شود که به دنبال آن استرس ناشی ویروس کووید- 19 کاهش می‌یابد و این خود باعث تقویت سیستم ایمنی افراد می شود. از طرفی با انجام تمرینات ورزشی با شدت متوسط می توان در درازمدت سیستم ایمنی را تقویت کرد و این در حالی است که تمرینات ورزشی با شدت پایین و یا شدت بالا چنین سازگاری را با خود به همراه ندارند و همچنین پاسخ حاد سیستم ایمنی به تمرینات ورزشی کاهشی می باشد.
    البته گفتنی است که با توجه به تازه بودن این پدیده، تحقیقات محدودی در این زمینه انجام شده است و به پژوهش های بیش تر در این حوزه نیازمندیم.

    کلیدواژگان: ورزش، فعالیت بدنی، کووید-19، کرونا ویروس، سیستم ایمنی
|
  • Alireza Farnam*, Bahareh Deljou, Masumeh Zamanlu Pages 209-213

    Mental health and treatment approaches have indeed garnered attention in health care. Treatment approaches have shifted from severe and chronic disorders prevalent in the past to milder disorders. Further, these approaches aid in improving performance, health, happiness, and superiority.1 To this end, new diagnostic systems have been introduced to move away from traditional approaches (i.e., stratified diagnosis and treatment) to a dimensional approach. This shift in attitude may affect major current mental health practices requiring innovative approaches, guidelines, and care to revolutionize mental health. Thus, setting up the clinic of personality modulation was inevitable as it provides educational-therapeutic services in accordance with the most up-to-date diagnostic classification system. It can also promote the growth of mental health. Even healthy people or those who pay attention to their mental growth and development can also benefit from the clinic's services. In a dimensional approach, services are provided for those who fall in the category of difficult code of personality in the new psychiatric divisions of the ICD-11. These services will lead to their personal and professional development.
    To compensate for the shortcomings of previous classification systems, the ICD-11 has adopted a dimensional approach, a new approach to the classification of personality disorders, in which the focus is primarily on diagnosing and determining the severity of the disease. Moreover, the range of symptoms includes five ranges of traits related to personality disorders. These five domains encompass Negative Affectivity, Detachment, Dissociality, Disinhibition, and Anankastia .2,3 Thierry, Crawford, Mulder, Bleschfeld, Farnam, et al.,4 establishing this dimensional classification, proposed a new diagnosis called personality difficulty. Diagnosis of the personality difficulty is not a psychological disorder in itself. However, it can still be used for the clinical benefit of virtually normal individuals and has been included in the Z-scores of the ICD-11 for Non-Patients. This diagnosis consists of people who are neither typically ill nor have a personality disorder. Rather, these people have problems with life management that causes medical problems and incurs costs for the community and treatment systems.5 The researchers concluded that the proposed changes could aid clinical efficacy in diagnosing the personality disorder and selecting appropriate treatment. In this way, the misconceptions concerning the false label attached to the disorder term can be dispelled.4
    Therefore, current psychiatry is moving in a direction with a program not only for patients but also for almost normal people who have problems in their lives or feel that there are some difficulties in developing their personality. One style of psychiatric treatment called cosmetic psychiatry6 or positive psychiatry7 has attracted attention among the whole range of psychiatric disciplines. Cosmetic Psychiatry refers to the empowerment and strengthening of people's cognitive, behavioral, and emotional processes who do not suffer from a specific disorder. In other words, the treatment is to improve a person's mental state in the absence of any clinical disorder.8 The development of the ICD-11 has led to innovative approaches which were not available before. The reason for the clinic's foundation lies in the philosophical theories presented by Georg Wilhelm Friedrich Hegel and Sadr al-Muta'allehin Shirazi. They saw soul and psyche as a constantly evolving category. According to their theories, the soul is inherently growing and ascending unless a factor disrupts this process.

    Keywords: Personality Modulation, Personality Difficulty, Dimensional Approach
  • Mohammad Javad Kabir, Alireza Heidari *, Zahra Khatirnamani, Sakine Beygom Kazemi, Mohammad Reza Honarvar, Ali Ebrazeh, Mansoureh Lotf Pages 214-223
    Background and objectives

    Health system services are not reliable without quality assessment. It is important to explore gaps between standard services and the existing situation to improve the quality of health system. This study aimed at studying the quality assessment of electronic referral system in one of the major provinces of Iran.

    Material and Methods

    This study was a cross-sectional study, utilizing SERVQUAL model. The population comprised 3 groups totaling approximately 11,004 people. The sample size allocated to each city was determined in proportion to each city’s population. A sample of 384 patients who had used electronic referral service at level 2 and received outpatient services made up the population of the study. The data were collected through a two-part questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by 10 experts, including senior and mid-level managers and medical science university faculty members. The questionnaire assessed demographic data and the patients' perceptions and expectations. The data were analyzed using descriptive statistics and analytical statistics such as nonparametric mean comparison tests, in view of the normality assumption, including Wilcoxon test, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis. Spearman correlation test was used to determine the intensity of correlation between the study variables. The significance level of all tests was considered 0.05.

    Results

    There were identified gaps throughout all dimensions of health services among the studied clinics (P <0.001). The biggest gap was observed in the empathy dimension (0.57) and the smallest one was observed in the tangible dimension (-0.38). The gap between the services provided to patients was different in terms of guarantee, gender (P = 0.005), empathy, level of education (P = 0.028) and reliability based on the particular city considered (P = 0.028).

    Conclusion

    In the hospitals implementing the electronic referral system in Golestan province, there is a gap in all dimensions and it indicates that the expectations of the recipients have not been fully met in virtually any of the dimensions.

    Keywords: Quality Gap, Medical Services, Electronic Referral System, SERVQUAL Model, Outpatient Services, Clinics
  • Elham Maserat Zeinab Mohammadzadeh, Elham Monaghesh Pages 224-239
    Background and Objectives

    Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder in which individuals have difficulty in emotional processes related to social cognition and other behavioral patterns. The use of technology is increasing in therapeutic and educational interventions for people with ASD - who face ongoing challenges. Therefore, to select the interventions more appropriately and ensure their effectiveness, such interventions need to be evaluated. Thus, this study is an attempt to develop a framework for evaluating IT-based interventions among people with ASD.

    Material and Methods

    The present study is a descriptive-applied study examining the information technology-based intervention studies in the field of ASD. The search and review of studies continued without any restrictions until an appropriate and complete framework of interventions was obtained. The required data were extracted and collected in a table focusing on the evaluation of ASD interventions. The data were then analyzed to determine an appropriate framework for the objectives of the study. Finally, the evaluation framework was prepared using the one-step Delphi method and sent to 15 experts in the field of autism and health information technology to obtain their views on changing, modifying, approving the framework.

    Results

    In the framework developed in this study, two aspects of the interventions, including the type of information technology interventions and their outcome are generally presented. Moreover, the technologies used were presented from three main aspects: evaluation methods, technical evaluation cases, and clinical evaluation cases.

    Conclusion

    The results revealed that technology-based interventions can be of tremendous help in the treatment, education and increasing social interactions of people with ASD and thus bring about significant effects. Therefore, according to experts, the prepared assessment framework of interventions based on information technology leads to identifying the strengths and weaknesses of interventions, improving technologies as well as choosing appropriate interventions and ultimately increasing the quality of life of people with autism spectrum disorder.

    Keywords: Autism Disorder, Information Technology, Technology Assessment
  • Mahdi Amraei, Mahdi Rezheh, Mahshid Salari-Hamzekhani, Farzad Faraji-Khiavi Pages 240-250
    Background and Objectives

    The aim of this study was to investigate the correlation between creativity and entrepreneurial skills in health system managers of the educational hospitals.

    Material and Methods

    This research is descriptive-analytical and applied in terms of purpose. The study population includes the managers of teaching hospitals in Ahvaz, south west Iran. The data were collected by census method from 110 senior and mid-level managers through a validated questionnaire. Data were analyzed using absolute and relative frequency, mean, standard deviation, independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation coefficient and stepwise linear regression in SPSS software version 22.

    Results

    The mean score of creativity for managers was 44.74 7.91. 64.6% of the managers were found highly creative while 35.4% of them were considered relatively creative. The average score of entrepreneurial skills of managers was 3 0.67, which was estimated to be appropriate. The correlation between creativity and entrepreneurial skills was 0.645, which showed a positive and strong relationship between these two variables (P <0.001). Simple linear regression showed that managerial skills among entrepreneurial skills determine 44.4% of creativity (P <0.001).

    Conclusion

    It is suggested that the level of managerial skills among managers be strengthened by providing training courses.

    Keywords: Creativity, Entrepreneurship, Organization, Administration, Hospitals
  • Abbas Moradi Farahani, Soad Mahfoozpour*, Somayeh Hesam, Shaghayegh Vahdat, MehdiJafar Pages 251-261

    Background and Objectives :

    Public-private partnerships can lead to increased efficiency, equity, accountability, quality and access to services in the health system. The aim of this study was to explore the opinion of health system managers about the advantages, disadvantages and barriers of public-private partnership in the provision of primary health care services.

    Material and Methods: 

    We used both quantitative and qualitative methods to explore the opinion of experts about the objectives of the study. First of all a literature reviewe was done to identify the problems and challenges of public-private partnership in the health sector in the year 2020. Based on the literature review and interviews conducted with experts, a two-part questionnaire was developed to collect data. The sample for the interviews was selected by snowball method until saturation was reached. After the validity and reliability of the questionnaire were established, the questionnaire was completed by 100 health managers. The collected data were analyzed using Stata software version 14.

    Results:

    The most important benefits of public-private partnership in providing primary health care services from the point of view of health managers include providing financial resources for health services plans with an average of 4.02 (SD 1.00) , as well as the high technical and managerial efficiency in the private sector with an average of 3.90 (SD 0.60). Lack of full coverage of primary health care services and incomitment to social justice with an average score of 3.99 (SD 0.92) as well as the inadequate job security of human resources in the private sector with an average score of 3.97 (SD 0.9) were found as the most important disadvantages of partnership of public-private. It was revealed that the major barriers hindering public-private partnership in service delivery include "legal, and monitoring shortcomings alongside hampering rules and regulations in partnership with the private sector" with a mean score of 4.06(SD 0.60), "reluctance of health managers for risk-taking when in partnership with the pivate sector "with a mean score of 4.05 (SD 0.61) and" Insufficient expertise of government managers regarding knowledge of partnership with the private sector "with a mean score of 4.04 a(SDf 0.53).

    Conclusion: 

    It seems that managers' attention to the disadvantages of partnership, such as lack of full coverage of services and withdrawal from social justice, etc., can pave the way for developing much clearer and smoother public-private sectors’ partnerships.

    Keywords: Public-Private SectorPartnerships, Primary Health Care, Administrative Personnel
  • Kavous Shahsavarinia*, Hassan Soleimanpour, Sepideh Harzand Jadidi, Mohammad Saadati, Aida Javanmardi, Neda Gilani Pages 262-272
    Background and Objectives

    Burns is one of the most common and potentially dangerous public health problems. Burn patients' hospitalization facilitates the provision of medical services. However, prolonging the length of hospital stay can not only impose an economic burden, but also cause various infections in patients. The aim of this study was to evaluate the factors affecting hospitalization length in burn patients admitted to Sina Hospital as burn referral hospital in Northwest of Iran.

    Material and Methods

    In this cross-sectional study, the medical records of burn patients, who were admitted to Sina Hospital in Tabriz during 2018, were included. Data collection was performed, using a goalbased researcher checklist. Data were analyzed, using Stata 16 software and through quantile regression modeling.

    Results

    The total number of hospitalized burn patients was 1586 of whom 998 (62.3%) were male. The mean age of the patients was 25.5 ± 22.9 years. Burns occurred more often in summer (30.5%) and at home (n=1246, 78.6%). The median length of hospitalization was 8 days (95% CI: 7.34- 8.57). Single (P = 0.010) and illiterate patients (P = 0.022) had a longer hospitalization length. The lower the Glasgow coma score at the beginning of hospitalization, the longer hospital stay seemed to grow (P = 0.034). Patients with burns on face (P = 0.037), head and neck (P <0.001) and back of the trunk (P = 0.031) had longer hospital stays, respectively.

    Conclusion

    Glasgow coma score, burns on the face, neck and back were identified as effective clinical signs on hospitalization length of stay amongst burn patients. Considering these symptoms in the triage of burn patients, providing quality treatment and care services to manage these symptoms can reduce the length of hospital stay and ultimately lead to a reduction in social and economic costs for patients and society.

    Keywords: Burns, Length of Stay, Hospitals
  • Saber Azami Aghdash, Ahmad Moosavi, Salar Mohammaddokht, Hojatolah Gharaee * Pages 273-285
    Background and Objectives

    Action research has become popular in health system research and problem solving. The aim of this study was to introduce the concepts and applications of action research in health system.

    Material and Methods

    This study reviewed the related documents and literatures in Persian and English Language through a comprehensive search in web-based resources.

    Results

    This study compares the Simmons model and other methods and provides a successful model for the use of pilot research in the health system.

    Conclusion

    This study recommends utilization of action research in solving health system problems in practice and also for learning in the field.

    Keywords: Health Services Research, Action Research, Administrative, Quality Improvement
  • Diako Heidary *, Aref Mehdipour Pages 286-297

    The aim of this study was to understand the role of sports on covid-19 through reviewing the published literature. This was a narrative review that used valid keywords for searching the related scholarly articles. The search for the related keywords on Pubmed, Scopus, Science Direct library and Google Scholar yielded 1158 articles in 2020. After screening, we found 28 articles eligible to be included in the review. The results indicated that physical activity and exercise play a role in preventing novel coronavirous infection and strengthening the immune system against covid-19.

    Keywords: Exercise, Physical Activity, COVID-19, Coronavirus, Immune System